Bouwen in ’t Vaneker
’Het groene hart van Twente’


Met wederom kaveluitgiftes aan de Harnebergweg, Vanekerbeekweg, Fokkerweg en het Prins Bernardplantsoen willen wij u van harte uitnodigen de uitdaging van het bouwen op ’t Vaneker gezamenlijk met ons aan te gaan. Project DWG gaat met opdrachtgevers een open proces aan, dat leidt tot ontwerpen die hoogst persoonlijk en eigen zijn. Hier in de coulissen van het Twentse landschap bouw je geen doos om vol te proppen met spullen, maar ruimte voor jezelf; om liefde en vriendschap te beleven en delen. Neem contact met ons op om het avontuur van het bouwen samen met ons aan te gaan.

historisch pand of vrije kavel, op ’t Vaneker woon je in de natuur.

 

Twee historische panden op ’t Vaneker illustreren goed hoe onze architectuur de bestaande structuur transformeert naar hedendaagse ruimtelijke woningen, waarbij het landschap expliciet onderdeel is van het ontwerp. Beide ontwerpen zijn totaal verschillend, maar tonen hoe inhoudelijke ruimtelijke strategieën van belang zijn om de formele en hokkerige indelingen plaats te laten maken voor leefkwaliteit en woongenot.

Woongroep voor senioren

Enige tijd terug hebben wij een ontwerp voor ’t Vaneker gepresenteerd aan een groep levenslustige senioren die een woongroep voor senioren willen starten. Zij zagen met Z31 hun kans schoon de leefkwaliteit van hun oudere dag te garanderen en verhogen. De combinatie van het Twentse noaberschap met een bourgondische leefstijl is als visie gepresenteerd, samen met een ingenieus passend ruimtelijk ontwerp, waarbij vrijwel iedere bewoner een grondgebonden woningen op maat heeft, met uiteraard bijzondere gedeelde voorzieningen. Bekijk hier de samenvatting van het project.

Südlager Panzer Haus

Dit najaar start de bouw van  Z34; een grondige verbouwing van bunker naar woonhuis met bijzondere aanbouw. De kracht van dit ontwerp ligt in de tegenstelling van een gesloten formele kant aan de openbare zijde van het kavel, tegenover een zeer open informele kant aan de privé zijde van het kavel. Oftewel, een spectrum van het terugtrekken in een bunker tot vrij voelen tussen hoge heidegrassen. De samenhang tussen oud (verbouw) en nieuw (aanbouw) toont zich zeer doeltreffend in hoe de daglichttoetreding het plan programmatisch ondersteunt door de dag heen en jaargetijden. Bekijk hier de voortgang van het project.

 

De camouflage architectuur van de historische panden

Verspreid door ’t Vaneker liggen tientallen historische panden die onderdeel zijn van ‘de Zuidkamp’, een voormalig militaire basis uit de tweede wereldoorlog die tijdens de bezetting door de Duitsers is gebouwd. Gehuld in een camouflage van civiele architectuur misleide deze bebouwing de tegenpartij niet alleen in de lucht, maar ook vanaf het maaiveld door een zorgvuldige detaillering in de gevels. Eenmaal dichtbij blijken deze ogenschijnlijk normale ‘boerenschuren’ wel degelijk bunkers te zijn, met buitenmuren van ruim een halve meter dik en formele hokkerige indelingen van binnen. Uiterst sober en functioneel.

 

Nu er niets meer te verdedigen valt, behalve huis en haard, houden de bunkers nog steeds meer tegen dan een nieuwsgierige buur alleen. De forse betonnen raampartijen, de meest kenmerkende eigenschap van de panden, bieden slecht uitzicht op het landschap. Ruimtelijke architectonische ingrepen zijn daarom echt een voorwaarde om, van deze eigenaardige objecten hedendaagse woningen te maken waar het landschap juist wel te beleven is. Bovenaan deze pagina laten enkele van de roulerende afbeeldingen goed zien, hoe bunker en aanbouw een interessant dubbel spel mogelijk maken tussen openbaar (gesloten) en privé (open in het landschap). De heide loopt nog net niet door die aanbouw heen.

Neem vandaag nog contact met ons op, om er samen aan te beginnen!

Een leefkeuken vrij in het landschap

 

Siertralies maken het mogelijk aan de straatzijde een raam open te laten staan.

PROJECT.VNK


Omschrijving:  Bouwen in ’t Vaneker ~ ’Het groene hart van Twente’
Projectteam: Michiel de Wit, Nick Albers
Fotografie:
Media:

 


GERELATEERD