Tuin van de buurt
Verborgen in het landschap op de grens van het Hogeland en het Wooldrik, ligt een voorheen braakliggend stuk grond dat inmiddels is omgetoverd tot een waar ecologisch paradijs. De grond was bestemd voor de uitbreiding van een villawijk, maar sinds de crisis zijn die ontwikkelingen definitief tot een halt geroepen. Dit tot grote frustratie van de grondeigenaren die hier dachten hun slag te kunnen maken. Op den duur zal deze regio meer met krimp te maken krijgen, waardoor de met wonen bestemde stukken grond vaker en voor onbepaalde tijd braak zullen liggen.
Pauline van As zag haar kans schoon. Ze kraakte de grond en begon meteen met zaaien. Inmiddels huurt zij haar paradijs al jaren als ‘pauzelandschap’ van de gemeente. Tijdelijk dus, maar mogelijk nog voor jaren. Dat bracht haar bij ons. Het creëren van de tuin heeft Pauline dermate goed gedaan, dat zij die ervaring graag met anderen wil delen. Zij wil de tuin openbaar stellen als ‘tuin van (voor en door) de buurt’. Een fijne plek om te onthaasten. Om dit goed te kunnen faciliteren heeft de huidige tuin meer voorzieningen nodig, zodat deze niet alleen maar in de zomer te gebruiken is of enkel voor het tuinieren.
Pauline komt zelf uit de zorg en stelt dat haar tuin de ideale omgeving zou kunnen zijn voor verschillende vormen van dagbesteding. Educatief voor kinderen; genezend voor mensen met psychische klachten; voordelig voor gezinnen in de schuldsanering die hier hun voedsel kunnen verbouwen; en natuurlijk voor iedereen die van tuinieren houdt.
Voor dit bijzondere initiatief doen wij het werk pro bono. Met de beeldende vertaling van haar idee hopen wij haar te kunnen ondersteunen bij het vinden van meer draagvlak, zodat zij het kan doorontwikkelen tot een economisch vatbaar plan. Bovenstaande afbeeldingen zijn foto’s van ons 1:50 presentatie model, dat het verhaal van een ‘tuin van de buurt’ uitdraagt. Een paradijs voor ontspannen ontmoetingen tussen jong en oud.
Aanvullend programma zal het nieuwe gebruik van het tuinlandschap moeten ondersteunen. Door de huidige bestemming van de grond kunnen dat alleen geen permanente bouwwerken zijn. Bouwtechnisch hebben tijdelijke bouwwerken als voordeel dat er aan minder regels hoeft te worden voldaan, terwijl het bouwwerk toch tien jaar dienst mag doen. Met creatieve oplossingen kunnen we vervolgens ons voordeel doen met betrekking tot het budget.
Naast de aanvulling op de bestaande situatie, betere opslag voor het tuingereedschap en een toilet/composthuis, stellen we een groot hybride kaspaviljoen voor. Hiervoor combineren we een plantenkas met een workshopruimte dat als geheel werkt als een groot dak (opvangen van het regenwater) bovenop de kantine/ veldkeuken. Buiten de zomer om, in het voorjaar en de herfst, maakt het klimaat in de kas het mogelijk om workshops te houden als bijvoorbeeld het telen van groenten, bloemen en kruiden of het conserveren van voedsel. In de keuken kunnen alle seizoenen door de verschillende oogsten verwerkt worden tot smakelijke maaltijden.
Hoe fantastisch zou het zijn wanneer kookclubjes, met ingrediënten uit de tuin, de buurt verwennen tijdens vrolijke oogstfeesten die ons de seizoenen weer leren kennen. Anderzijds kunnen kinderen uit de buurt met school of na school gezellig in de kas en tuin knutselen met materialen uit de natuur; zelf thee maken met kruiden uit de tuin; speurtochtjes doen met kleine opdrachtjes; etc. Duidelijk mag zijn dat dit positieve plan als doel heeft om samen met elkaar, weer een stukje dichter bij onszelf, elkaar en de natuur te komen. Daar tekenen wij voor.
PROJECT.PVA
Omschrijving: | ||
Projectteam: | Michiel de Wit, Nick Albers | |
Fotografie: | ||
Media: |
[wp_social_sharing social_options=”facebook,twitter,googleplus,linkedin,pinterest,whatsapp” twitter_username=”projectdwg” facebook_text=”” twitter_text=”” googleplus_text=”” linkedin_text=”” pinterest_text=”” whatsapp_text=”” icon_order=”p,f,t,g,l,w” show_icons=”1″ before_button_text=”” text_position=”” social_image=””]