Interview
met opdrachtgevers [2]

De afgelopen jaren hebben we circa 70 zogenaamde IBB [Ik Bouw Betaalbaar] huizen te Almere mogen realiseren. Er zitten veel spraakmakende huizen tussen. [en dat voor beperkte budgetten] Meerdere projecten zijn gepubliceerd. Zie ook https://dwgweekly.wordpress.com/category/ik-bouw-betaalbaar/ . Onderstaand was één van de eerste huizen.

 

 

Betaalbaar bouwen in Homeruskwartier
Mira Ticheler (grafisch ontwerper en Martijn Groot (zelfstandig ondernemer) wisten gelijk dat IkbouwbetaalbaarinAlmere (IbbA) een unieke kans bood om als student en zelfstandig ondernemer een eigen huis te kunnen bouwen. Op hun kavel komt straks – naar eigen zeggen – het mooiste huis van het rijtje.

Anderhalf jaar terug studeerde Mira nog aan de kunstacademie, en was Martijn zo’n drie jaar zelfstandig ondernemer. Ze kwamen maar net in aanmerking voor de IbbA-regeling. “We wilden het zo graag, en waren dan ook ontzettend blij toen bleek dat we mochten meeloten – en vervolgens werden ingeloot! Het besef dat we gingen bouwen én gingen samenwonen, drong opeens in volle omvang tot ons door.”

Creatief proces
Niet alleen de financiële constructie van IbbA, maar ook de mogelijkheid om voor een compleet eigen ontwerp te kiezen, is Mira en Martijn op het lijf geschreven. Martijn: “Ik moet eerlijk zeggen dat Mira voor ons ontwerp de meeste uren heeft gedraaid. Er gaat veel tijd zitten in het creatieve proces, en zij vond het erg leuk om dat te doen.”

Braziliaanse metselmethode
“De architect en aannemer van het ontwerp dat ons het meest aansprak, stonden open voor aanpassingen en ideeën. Zo hebben we – in overleg met de architect – een hele eigen gevelindeling bedacht. Ik heb zelfs geheimhouding afgedwongen, voor een specifieke Braziliaanse metselmethode. Zo kun je van binnen naar buiten kijken, maar van buiten niet naar binnen. Je hebt dus geen gordijnen nodig; de architectuur zorgt voor privacy. We passen het toe bij de badkamer, en het is de grootste trots van ons huis. Eigenlijk doen we alles precies zoals wij dat willen en echt, wij wonen straks in het mooiste huis van het rijtje.”

Saamhorigheidsgevoel
Het contact met de toekomstige buren is ontstaan tijdens IbbA-bijeenkomsten, en er is een Hyvespagina waar de bewoners elkaar virtueel ontmoeten. Daarnaast heeft Mira een aantal toekomstige buren uitgenodigd om beter kennis met elkaar te maken, en om elkaar de tekeningen van de eigen woning te laten zien. Martijn: “Ik denk dat het een leuke, frisse en jonge buurt wordt. Ik verheug me enorm op dat nieuwe, en op het saamhorigheidgevoel dat bij zo’n nieuwe, zelfgebouwde wijk hoort.”

Keuzes maken
Het bouwproces vergt een behoorlijke dosis geduld. Het vele overleg en het steeds opnieuw afstemmen nemen de nodige tijd in beslag. Toch kunnen Mira en Martijn de IbbA-regeling zeker aanraden. Martijn: “Vooral als je initiatiefrijk bent. Ondernemend. Als je niet bang bent om keuzes te maken. Dan past het bouwen van een eigen huis bij je. Als je dat niet ziet zitten, zou ik het niet doen. We zijn erg zelfstandig, proberen veel uit te zoeken en te opperen. Als je je eigen huis bouwt, is dat een goede eigenschap. En de financiële constructie natuurlijk. Dat is helemaal ideaal, zeker als je jong bent of wel de gedrevenheid hebt, maar de financiële middelen ontbreken, is het dé manier om je eigen huis te kunnen bouwen.”

En ja, het is spannend. Veel mensen die gebruikmaken van de IbbAregeling bouwen toch voor het eerst. “Maar”, vinden Mira en Martijn, “als je je er in verdiept en gaat praten met architecten, met deskundigen, bouwbegeleiders en medewerkers van de Kavelwinkel, krijg je het echt in de vingers.”

Geduld
De bouw start in het voorjaar. Mira lacht: “We kunnen écht niet meer wachten. Weet je dat we onze auto vaak bij onze kavel parkeren, en dan met de hond naar het bos wandelen, zo onze achtertuin in. Voor mijn ouders heb ik de plattegrond in het zand getekend en gefotografeerd. We hebben het echt uitgemeten. Zó wordt het!”

Kerngegevens
Kavelgrootte: 118 m2
Brutovloeroppervlak: 118 m2
Bruto-inhoud: 449 m3
Kavelprijs: € 33.000,-
Kosten bouw: € 126.500,-
Totale kosten: € 185.000,-
Aanvang bouw: maart 2010
Oplevering: augustus 2010

Juni 2010

Dit interview met onze opdrachtgevers is op de Ik Bouw Betaalbaar in Almere website geplaatst.