Interview
met opdrachtgevers [1]

Op de Ik Bouw Betaalbaar in Almere website is het onderstaande interview met twee opdrachtgevers van ons geplaatst:

 

Split-levelwoning in Homeruskwartier
Na anderhalf jaar wonen in een huurflat wilden Frank Zijlmans (29) en Manon Rijkers graag een huis kopen. Via een kennis hoorden ze over IbbA. “En toen ging het allemaal heel snel. In november 2009 hebben wij ons ingeschreven en in december waren we al ingeloot!”

Inmiddels wonen Frank en Manon sinds maart 2012 met veel plezier op de Minervasingel in Homeruskwartier in Almere Poort. “Ons huis staat op een mooie locatie, we hebben leuke buren, en het allerbelangrijkste: we wonen in een mooi huis met een speelse indeling.” Het is een split-levelwoning met weinig muren en veel glaswerk. Het binnenkozijn (zie foto) met zicht op de eerste verdieping, geeft de woning extra ruimtelijkheid. Het huis heeft in totaal een oppervlakte van zo’n 140 m2. Doordat de woning een meter dieper is dan standaard, is de tuin wat minder diep, “maar dat hebben we er zeker voor over”.

Proces
Na de loting hebben Frank en Manon hun kavel gekozen op de Kavelkiesdag. Op de Hoe-nu-verder-dag kozen ze Chris Krijns als bouwbegeleider. “Hij vroeg een standaardbedrag voor het hele traject, dat sprak aan. Zo kwamen wij niet voor financiële verrassingen te staan.” Daarna ging het stel op zoek naar een aannemer. ‘We hebben verschillende partijen gesproken, en na overleg met onze bouwbegeleider, hebben wij gekozen voor Haafkes met architect Michiel de Wit’.

Woonwensen
Na het vinden van een bouwbegeleider en aannemer was het een kwestie van rond de tafel zitten met de architect. “Het samenwerken met de architect was heel erg leuk, en hij dacht echt met ons mee. Wij wilden naast zoveel mogelijk vierkante meters ook een ruimtelijke woning. Hij heeft ons geïnspireerd om daarom voor veel raampartijen te kiezen en de lichtinval optimaal te gebruiken.” Het ontwerpproces duurde vrij lang, ongeveer een jaar. ‘We hadden van tevoren overal over nagedacht en waren kritisch ingesteld tegenover ons nieuwe huis.”

Betrokken buren
Na het regelen van de hypotheek was in februari 2011 alles geregeld om met de bouw te beginnen. In maart 2011 werd de eerste paal geslagen van de fundering van het hele blok. “Vanaf dat moment zijn we heel regelmatig naar ons huis en de bouw gaan kijken en hebben we alles nauwlettend in de gaten gehouden. Het is belangrijk dat je samen met je buren duidelijke afspraken maakt, en de bouwplanning op elkaar afstemt. Deze samenwerking verliep heel erg soepel, omdat iedereen betrokken is bij het project en graag een leuke eigen woning wil bouwen. Je bouwbegeleider speelt daar ook een belangrijke rol in.”

Tegenvallers en meevallers
Een kleine tegenvaller was de vertraging van de bouw. Die zou half september starten, maar werd uiteindelijk half december 2011. “Je bent toch afhankelijk van de aannemer en van wat de buren gaan doen. Het is in elk geval belangrijk om de bouw nauwlettend te volgen. Als er foutjes worden gemaakt, kun je snel aan de bel trekken en vertraging voorkomen.”

De grootste meevaller is de hoeveelheid ruimte die het IbbA-huis heeft opgeleverd. “Het huis is in het echt nog mooier geworden dan we vooraf hadden gedacht. Het beeld dat we hadden van het bouwproces, was heel reëel. Wij hebben er bovenop gezeten en zijn bij het hele proces betrokken geweest. Dat kost veel tijd, maar dan heb je ook wat!”

Tips
Terugkijkend op het proces en na met andere mensen te hebben gesproken, blijkt dat veel mensen vooraf toch nog te weinig nadenken over wat ze echt willen. De tip van Frank en Manon is dan ook om je vooral te laten inspireren door een architect. “Dan duurt het ontwerpproces wel langer, maar je kunt er zoveel meer uithalen dan je van tevoren denkt.” “En enthousiast zijn en blijven. Als je er echt wat van wil maken, wees bereid er vol voor te gaan!”

Kerngegevens woning
Kavelgrootte: 100 m2
Brutovloeroppervlak: 100 m2
Kavelprijs: 33.000
Bouwer: Aannemings- en Afbouwbedrijf Haafkes
Architect: Michiel de Wit / Project.DWG Architectuur
Oplevering: december 2011

juni 2012