De bouw van deze ‘uitgesproken’ hoekwoning is opgestart. De verachting is dat deze woning begin komend jaar zal worden opgeleverd. We zijn benieuwd naar het eindresultaat.
Het proces om tot optimale, maar ook zeer ruimtelijke, plattegronden te komen was reeds afgerond. Na afronding van het definitieve ontwerp waren er toch nog wat twijfels over de gevelbeelden. Uiteindelijk is middels een aantal schetsen de definitieve uitstraling naar de openbaren ruimte bepaald.
Wij onderzoeken vaak, middels schetsmaquettes, de mogelijkheden van het uiteindelijke ontwerp. Zo ook bij deze hoekwoning, die binnenstedelijk gerealiseerd gaat worden op ’t Jannink te Enschede. Uitgangspunt bij dit ontwerp is de doorgaande plint in een robuust uit te voeren materiaal waarboven een houten volume …
Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij de activiteiten door Twente Circulair georganiseerd. Komende zaterdag is er een excursie naar ‘Bio Energiepark Saerbeck (du) . OPGAVE EXCURSIE
Programma zaterdag 6 november
10.00 Expositie EnergieCultuur_EnergieKultur voor vertrek te bezichtigen bij ‘t Robson
10.45 vertrek vanaf ’t Robson, Stichting Vierkwart, Blekerstraat 165, Enschede
12.15 Gelegenheid voor consumpties in het restaurant van het bio-energiepark
13.00 Rondleiding tot 15.00 uur met gids, Nederlands gesproken.
15.15 Terug naar Enschede
16.30 Aankomst bij ’t Robson, gelegenheid voor een drankje.
Kosten Deelname aan de excursie is gratis. Consumpties en een (eventuele) lunch in het energiepark zijn voor eigen rekening.
Aanmelden Opgeven voor de excursie kan bij Marcel Bok (programmacoördinator bij de Bibliotheek Enschede) via m.bok@bibliotheekenschede.nl
Over : Klimakommune Saerbeck Het bio-energiepark (BEP) ziet zichzelf als een competentiecentrum voor hernieuwbare energie en de energietransitie. Daarom produceert de BEP niet alleen elektriciteit, maar doet ze ook onderzoek en verzorgt educatie. De hele gemeenschap is betrokken bij de Klimakommune, dat gaat verder dan het bio-energiepark: alle huishoudens zijn geënquêteerd, met scholen wordt samengewerkt met als doel dat alle burgers daadwerkelijk deel uitmaken van de klimaatgemeente: bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen en het werken aan gezamenlijke energiebesparingen en oplossingen voor burgers, scholen, kerk en (sport-)verenigingen. Dit bio-energiepark is in 2011 ontstaan, toen het voormalig minutiedepot van 90 hectare werd omgebouwd. Inmiddels is het park voorzien van zeven windturbines, drie biomassacentrales en vind je overal windmolens en zonnecollectoren.
De gevels van deze binnenstedelijke inpassing zijn voorzien van duurzame gevelafwerkingen als verduurzaamd hout en spuitkurk. Spuitkurk is een zeer duurzaam materiaal dat wij hier in twee kleuren hebben toegepast. Binnenkort gaat de bouw uit de steigers, wij zijn erg benieuwd !!
Ondanks de drukte in de bouw, vordert deze binnenstedelijke inpassing. Nadat voor de bouwvak het casco werd geplaatst wordt momenteel onder meer gewerkt de gevelbekleding. Op de bovenste verdieping zijn de verduurzaamde houten delen bevestigd. De contouren en expressie worden steeds meer waarneembaar..
Voor de bouwvak is dit project casco afgerond. De woning werd prefab voorbereid in de fabriek; de houtskeletbouwelementen werden aangeleverd, en in korte tijd in elkaar gemonteerd. Na de bouwvak word de woning afgebouwd, onder meer worden de installaties gemonteerd en de gevelbekleding bevestigd. [wordt vervolgt]
Een initiatief van WITEIJS_maatschappelijk verantwoord bouwen*; binnenstedelijk wordt een fraai blok van twee wooneenheden ontwikkeld. De nadruk ligt hierbij op circulair, gezond binnenklimaat, energieneutraal en bio-based bouwmaterialen.
*WITEIJS_maatschappelijk verantwoord bouwen is een samenwerking tussen Carpe Scientia ‘sharing knowledge’, en architectuurbureau project.DWG