Categorie: Loos.fm

project.TWC
Twente Circulair : excursie Saerbeck.

Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij de activiteiten door Twente Circulair georganiseerd. Komende zaterdag is er een excursie naar ‘Bio Energiepark Saerbeck (du) .
OPGAVE EXCURSIE 


Programma zaterdag 6 november

  • 10.00 Expositie EnergieCultuur_EnergieKultur voor vertrek te bezichtigen bij ‘t Robson
  • 10.45 vertrek vanaf ’t Robson, Stichting Vierkwart, Blekerstraat 165, Enschede
  • 12.15 Gelegenheid voor consumpties in het restaurant van het bio-energiepark
  • 13.00 Rondleiding tot 15.00 uur met gids, Nederlands gesproken.
  • 15.15 Terug naar Enschede
  • 16.30 Aankomst bij ’t Robson, gelegenheid voor een drankje.

Kosten
Deelname aan de excursie is gratis. Consumpties en een (eventuele) lunch in het energiepark zijn voor eigen rekening.

Aanmelden
Opgeven voor de excursie kan bij Marcel Bok (programmacoördinator bij de Bibliotheek Enschede) via m.bok@bibliotheekenschede.nl


Over : Klimakommune Saerbeck
Het bio-energiepark (BEP) ziet zichzelf als een competentiecentrum voor hernieuwbare energie en de energietransitie. Daarom produceert de BEP niet alleen elektriciteit, maar doet ze ook onderzoek en verzorgt educatie. De hele gemeenschap is betrokken bij de Klimakommune, dat gaat verder dan het bio-energiepark: alle huishoudens zijn geënquêteerd, met scholen wordt samengewerkt met als doel dat alle burgers daadwerkelijk deel uitmaken van de klimaatgemeente: bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen en het werken aan gezamenlijke energiebesparingen en oplossingen voor burgers, scholen, kerk en (sport-)verenigingen. Dit bio-energiepark is in 2011 ontstaan, toen het voormalig minutiedepot van 90 hectare werd omgebouwd. Inmiddels is het park voorzien van zeven windturbines, drie biomassacentrales en vind je overal windmolens en zonnecollectoren.

De excursie is onderdeel van de tentoonstelling EnergieCultuur – EnergieKultur
Deze tentoonstelling werd door Anneke Coops, landschapsarchitect bij ‘Het Oversticht’ op 23 oktober geopend en is nog te bezichtigen t/m 21 november.
EnergieCultuur – EnergieKultur is een onderzoek naar energielandschappen door Eva Meijer (beeldend kunstenaar uit Enschede) en Alexandra Bloch Pfister (historica uit Münster)

LOCATIE
Robson Vierkwart
blekerstraat 165
7513 dt enschede

project.PET
Week van de Circulaire economie.

Over Circulair gesproken … Afgelopen week is bekent geworden dat het voormalige  PET paviljoen een derde leven krijgt !! Zie onderstaand persbericht : 

De Hak4t (Hakvoort) groep wil het voormalig PET paviljoen uit Enschede een derde leven inblazen. Het in 2013 ontwikkelde paviljoen zal in Dedemsvaart dienst gaan doen als het Hak4t Research, Development and Experience center.

Het Pet paviljoen is bijna 8 jaar geleden ontwikkeld door de stichting Loos.FM samen met de Enschedese architect Michiel de Wit en bestond uit duizenden PET flessen. Het paviljoen van 30 x 6 meter bestaat o.a. uit een stalen frame en wanden gevuld met afvalplastic. De vorm refereert naar het Farnsworth House van de beroemde architect Ludwig Mies van der Rohe.

Nadat het paviljoen enkele jaren in Enschede dienst gedaan heeft als wijkcentrum, is het paviljoen in 2018 in zijn geheel naar Hengelo verplaatst. Dat gebeurde op spectaculaire wijze: per schip over het Twentekanaal en vervolgens op een dieplader naar de nieuwe locatie in Hengelo. Op het terrein van het ROC van Twente en naast STORK werden bezoekers ontvangen tijdens de open monumenten dagen en was het paviljoen onderdeel van het ‘Twente Circulair Festival’. In 2020 heeft het bedrijf Omgekeerd Bouwen (onderdeel van Kamphuis sloopwerken BV) het paviljoen volledig circulair, vanuit het oogpunt van duurzaamheid, gedemonteerd zodat het een derde leven kon krijgen.

Het PET paviljoen laat zien dat een gebouw tijdelijk voor 100% zijn nut kan bewijzen, waarna zonder bouwafval hergebruikt of gerecycled kan worden. Hak4t wil in het paviljoen verder werken aan de verschillende duurzame slimme licht productinnovaties voor de activiteiten; daglicht, kunstlicht, zonwering en energie. Nadat de innovaties zijn omgezet naar de vernieuwende slimme lichtoplossingen biedt het nieuwe Hak4t Research, Development and Experience center de mogelijkheid aan het publiek om te ervaren wat (dag) licht met mens en dier doet


project.TWC
Opening Twente Circulair Festival #2

Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij het Twente Circulair Festival#2.

Twente Circulair festival#2
zaterdag 10 oktober, 15:00 uur

OPMERKING VOORAF : Gezien  de aangescherpte CORONA maatregelen, zijn wij genoodzaakt onze protocollen hierop aan te passen. Hierdoor is opgave vereist. Verzoek om je vooraf aan te melden via dit mail adres : info@loos.fm

Tijdens de dag van de duurzaamheid, op zaterdag 10 oktober wordt het ‘Twente Circulair Festival#2 geopend door Nico Koning* met een lezing :

‘Mimetische begeerte en massaconsumptie’
Wij zijn geneigd onze eigen verlangens te zien als onvervreemdbaar en onveranderlijk. In de mimetische theorie wordt deze illusie ontzenuwd. Onze verlangens hebben een sociale oorsprong. Massaconsumptie wordt aangewakkerd doordat verlangens aanstekelijk werken.
Die sociale oorsprong van onze verlangens schept daardoor nu een duurzaamheidsprobleem. Tegelijk is het de sleutel tot de oplossing van dit probleem, omdat onze consumptieve verlangens veel gemakkelijker kunnen worden omgebogen dan we gewoonlijk beseffen.
*Nico Koning is andragoloog en was tot zijn pensionering docent ethiek en filosofie aan de Hogeschool van Amsterdam

TWENTE CIRCULAIR FESTIVAL#2, ‘op weg naar een kringloopsamenleving’
Van 10 okt., ‘de dag van de duurzaamheid’, t/m 24 okt., ‘de nacht van de nacht’, en wordt in samenwerking met OYFO ‘kunst en techniek’ georganiseerd.


project.TWC
opening ‘Mar Sin Plastico’ op de ‘World Clean up Day”

Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij het Twente Circulair Festival#2.

Tijdens de World Cleanup Day, komende zaterdag 19 september wordt de expositie ‘Mar sin plastico’ geopend door trashpacker Tijmen Sissing* .
Heb jij je weleens afgevraagd wat de relatie is tussen de groenten op je bord, en het probleem van de plastic soup? Dit zou nog wel eens meer met elkaar te maken kunnen hebben dan je denkt…
De kassen in Zuid-Spanje, waar de meeste groenten voor de export zijn (ook biologisch), zijn verantwoordelijk voor 7% van de microplastics in alle wereldzeeën. (bron: BBC)

Karin Hoogesteger, kunstenares en initiator reisde in de zomer 2019 voor het project ‘Mar Sin Plástico’ af naar Zuid Spanje om afvalplastic te verzamelen uit de natuur, allemaal afkomstig van deze groentekassen: gedumpt door boeren.
Kunstenaars in Spanje en Nederland gingen met het materiaal aan de slag. Tijdens het Circulair Festival exposeren 5 van de kunstenaars het werk wat met het afvalmateriaal tot stand kwam. Deelnemende kunstenaars namens ‘Mar sin plastico’  zijn : Robert Roelink – Heidi Kamps – Hellen Abma – Nanon Morsink & Karin Hoogesteger
Namens de organisatie van het  ‘Twente Circulair Festival#2’ heten wij u van harte welkom.

AANVULLEND PROGRAMMA  – WORLD CLEANUP DAY :

Trashpacker Tijmen Sissing trapt lokale schoonmaakactie af.
Tijdens World Clean-up Day zaterdag 19 september om 13.30 uur geeft Trashpacker Tijmen Sissing van stichting Trashpackers samen met de Stichting Groener Hengelo het startschot voor de opruimactie in Hengelo. Na het inspirerende verhaal van Tijmen worden om 14.15 de zakken, grijpers en hesjes erbij gepakt waarmee deelnemers uiteen gaan naar de verschillende wijken in Hengelo om een uur later weer terug te keren met hun ‘oogst’.

Met zijn schoonmaakacties tijdens zijn reizen in Azië verwierf Tijmen Sissing zijn inmiddels wereldwijd bekende titel ‘Trashpacker’. Inmiddels hebben zo’n 11.000 trashpackers in 50 landen zich bij de actie aangesloten om zwerfafval te verzamelen. Tijmen wil nu dichter bij huis een beweging in gang zetten met als doel om Twente de schoonste regio van Nederland te maken. En waar kan deze actie beter starten dan in Hengelo, Tijmens geboorteplaats.
De opruimactie start  om 14.15 op het plein voor Oyfo, Industriestraat 9 en maakt onderdeel uit van het Twente Circulair Festival waar naast allerlei activiteiten een kunsttentoonstelling Mar Sin Plastico/Zee Zonder Plastic te zien is.  Zin om aan te sluiten en een zak te vullen? Deelname is gratis. Meer info: trashpackers.org en groenerhengelo.nl

 


project.TWC
Het paviljoen, informerend over circulariteit, houdt op te bestaan !

Ondanks het feit dat het paviljoen er niet meer is, wordt het gedachtegoed voortgezet onder ‘Twente Circulair’ !! [binnenkort meer hierover]

 


project.LFM
MAGNUS TEMPLUS

Namens de St. LOOS.FM_tijdelijke monumenten hebben wij deelgenomen aan de ‘open call kunstproject universiteit twente’. Voortvloeiend uit de ‘Abondantus Gigantus’ (de Legokerk) hebben wij een tempel ontwikkeld. Door de enorme ‘iconische’ verschijningsvorm is dit een landmark binnen op het universiteitsterrein; bovendien nodigt de ‘Magnus Templus’ als centrum voor evenementen, etc…

Helaas hebben wij deze prijsvraag niet gewonnen; desalniettemin een overtuigend concept bedacht dat op meerdere manieren, en op een andere locatie, breed toepasbaar/inzetbaar is …


project.DWG
In de krant

Fraai stuk in de krant over architect Michiel de Wit, zijn drijfveren en achtergronden . Leuk om te vernemen dat zijn ’tijdelijke monumenten’, ingrepen in de openbare ruimte, gewaardeerd werden en door vele Enschedeërs gemist worden.