Categorie: Hengelo

project.TWC
Opening Twente Circulair Festival #2

Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij het Twente Circulair Festival#2.

Twente Circulair festival#2
zaterdag 10 oktober, 15:00 uur

OPMERKING VOORAF : Gezien  de aangescherpte CORONA maatregelen, zijn wij genoodzaakt onze protocollen hierop aan te passen. Hierdoor is opgave vereist. Verzoek om je vooraf aan te melden via dit mail adres : info@loos.fm

Tijdens de dag van de duurzaamheid, op zaterdag 10 oktober wordt het ‘Twente Circulair Festival#2 geopend door Nico Koning* met een lezing :

‘Mimetische begeerte en massaconsumptie’
Wij zijn geneigd onze eigen verlangens te zien als onvervreemdbaar en onveranderlijk. In de mimetische theorie wordt deze illusie ontzenuwd. Onze verlangens hebben een sociale oorsprong. Massaconsumptie wordt aangewakkerd doordat verlangens aanstekelijk werken.
Die sociale oorsprong van onze verlangens schept daardoor nu een duurzaamheidsprobleem. Tegelijk is het de sleutel tot de oplossing van dit probleem, omdat onze consumptieve verlangens veel gemakkelijker kunnen worden omgebogen dan we gewoonlijk beseffen.
*Nico Koning is andragoloog en was tot zijn pensionering docent ethiek en filosofie aan de Hogeschool van Amsterdam

TWENTE CIRCULAIR FESTIVAL#2, ‘op weg naar een kringloopsamenleving’
Van 10 okt., ‘de dag van de duurzaamheid’, t/m 24 okt., ‘de nacht van de nacht’, en wordt in samenwerking met OYFO ‘kunst en techniek’ georganiseerd.


project.TWC
opening ‘Mar Sin Plastico’ op de ‘World Clean up Day”

Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij het Twente Circulair Festival#2.

Tijdens de World Cleanup Day, komende zaterdag 19 september wordt de expositie ‘Mar sin plastico’ geopend door trashpacker Tijmen Sissing* .
Heb jij je weleens afgevraagd wat de relatie is tussen de groenten op je bord, en het probleem van de plastic soup? Dit zou nog wel eens meer met elkaar te maken kunnen hebben dan je denkt…
De kassen in Zuid-Spanje, waar de meeste groenten voor de export zijn (ook biologisch), zijn verantwoordelijk voor 7% van de microplastics in alle wereldzeeën. (bron: BBC)

Karin Hoogesteger, kunstenares en initiator reisde in de zomer 2019 voor het project ‘Mar Sin Plástico’ af naar Zuid Spanje om afvalplastic te verzamelen uit de natuur, allemaal afkomstig van deze groentekassen: gedumpt door boeren.
Kunstenaars in Spanje en Nederland gingen met het materiaal aan de slag. Tijdens het Circulair Festival exposeren 5 van de kunstenaars het werk wat met het afvalmateriaal tot stand kwam. Deelnemende kunstenaars namens ‘Mar sin plastico’  zijn : Robert Roelink – Heidi Kamps – Hellen Abma – Nanon Morsink & Karin Hoogesteger
Namens de organisatie van het  ‘Twente Circulair Festival#2’ heten wij u van harte welkom.

AANVULLEND PROGRAMMA  – WORLD CLEANUP DAY :

Trashpacker Tijmen Sissing trapt lokale schoonmaakactie af.
Tijdens World Clean-up Day zaterdag 19 september om 13.30 uur geeft Trashpacker Tijmen Sissing van stichting Trashpackers samen met de Stichting Groener Hengelo het startschot voor de opruimactie in Hengelo. Na het inspirerende verhaal van Tijmen worden om 14.15 de zakken, grijpers en hesjes erbij gepakt waarmee deelnemers uiteen gaan naar de verschillende wijken in Hengelo om een uur later weer terug te keren met hun ‘oogst’.

Met zijn schoonmaakacties tijdens zijn reizen in Azië verwierf Tijmen Sissing zijn inmiddels wereldwijd bekende titel ‘Trashpacker’. Inmiddels hebben zo’n 11.000 trashpackers in 50 landen zich bij de actie aangesloten om zwerfafval te verzamelen. Tijmen wil nu dichter bij huis een beweging in gang zetten met als doel om Twente de schoonste regio van Nederland te maken. En waar kan deze actie beter starten dan in Hengelo, Tijmens geboorteplaats.
De opruimactie start  om 14.15 op het plein voor Oyfo, Industriestraat 9 en maakt onderdeel uit van het Twente Circulair Festival waar naast allerlei activiteiten een kunsttentoonstelling Mar Sin Plastico/Zee Zonder Plastic te zien is.  Zin om aan te sluiten en een zak te vullen? Deelname is gratis. Meer info: trashpackers.org en groenerhengelo.nl

 


project.TWC
Het paviljoen, informerend over circulariteit, houdt op te bestaan !

Ondanks het feit dat het paviljoen er niet meer is, wordt het gedachtegoed voortgezet onder ‘Twente Circulair’ !! [binnenkort meer hierover]

 


project.TWC
‘noodzaak naar een circulaire samenleving’

Als bureau waren wij actief betrokken bij het ‘Twente Circulair Festival’ dat onlangs plaatsvond in het STORK paviljoen te Hengelo. Gedurende dit festival vonden tal van evenementen plaats die handelden over de ‘noodzaak naar een circulaire samenleving’.

Documentairemaker Rob Nijland onderzoekt in de documentaire de betekenis en de effecten van circulariteit op de toekomstige samenleving. Deelnemende partijen aan het festival zijn uitgebreid geïnterviewd; hierbij komen onderwerpen als houtskeletbouw, de recycling-industrie, maatschappelijk circulair ondernemen, textielverbruik en permacultuur uitgebreid aan de orde.


project.DWG
In de krant

Fraai stuk in de krant over architect Michiel de Wit, zijn drijfveren en achtergronden . Leuk om te vernemen dat zijn ’tijdelijke monumenten’, ingrepen in de openbare ruimte, gewaardeerd werden en door vele Enschedeërs gemist worden.


project.PSP
Twente Circulair : ‘noodzaak naar een circulaire samenleving’

Onlangs vond het ‘Twente Circulair Festival’ plaats in het STORK paviljoen te Hengelo. Als bureau hebben wij actief bijgedragen aan dit festival: hier vonden tal van evenementen plaats die handelden over de ‘noodzaak naar een circulaire samenleving’.

Documentairemaker Rob Nijland* onderzoekt in de documentaire de betekenis en de effecten van circulariteit op de toekomstige samenleving. Deelnemende partijen aan het festival zijn uitgebreid geïnterviewd; hierbij komen onderwerpen als houtskeletbouw, de recycling-industrie, maatschappelijk circulair ondernemen, textielverbruik en permacultuur uitgebreid aan de orde.

Wij nodigen u van harte uit voor de première van de documentaire ‘noodzaak naar een circulaire samenleving’ op vrijdag 13 december 2019 in het STORK Paviljoen te Hengelo.

*Over Rob Nijland : als documentairemaker heeft Rob sterke affiniteit met onderwerpen op het grensvlak van kunst, cultuur en maatschappelijke relevantie. Op een integere en bevlogen manier heeft Rob een samenhangende documentaire gemaakt met een geheel eigen signatuur die zal boeien en verbazen.

OPENING vrijdag 13 december / 16:00 uur door : Jan Wolters, oud Saxiondirecteur (o.m. de Academie voor Creatieve Technologie).


project.PSP
‘TURBOPROAT’ vrijdag om 15.00 uur in het STORK paviljoen

Als bureau zijn wij actief betrokken  bij het Twente Circulair Festival :

Op vrijdagmiddag zijn er korte, dynamische lezingen over circulariteit. Aan de hand van 20 slides van 20 sec spreken 7 vooraanstaande gasten zich uit over circulariteit. De presentaties zijn catchy, creatief en to-the-point, en soms ook hilarisch. https://www.twente-circulair.nl/

Gastheer Michiel de Wit introduceert de volgende gasten :

  1. Gerard ter Hofte; ‘Hof van Plastic’- ‘Plastic zwerfafval is geen afval, maar een grondstof’
  2. Arie Fokkink; ‘Green Grid Consultancy’ – ‘duurzame kleinschalige landbouw, permacultuur en voedselbossen’
  3. John Eijsink; ‘Carpe-Scientia en WitEijs’ – ‘maatschappelijk verantwoord bouwen’
  4. Karin Freriksen; ‘WISH3’ – ‘People, Planet, Profit’
  5. André Boone; ‘beeldend kunstenaar’ – ‘De natuur als voorbeeld’
  6. Maurice Evers; ‘de Paauw Plastic Recycling’ – ‘milieu verantwoord uw kunststof afval “aan het werk zetten” als waardevolle grondstof’
  7. Arend Jan Overbeek; ADS groep – ‘zuiverende kassen, circulariteit oppakken van ontwerp naar uitvoering’

De ‘TURBOPROAT’ begint vrijdag 25-10 stipt om 15.00 uur en wordt afgesloten met een netwerkborrel.

locatie STORK paviljoen, Lansinkesweg 1, Hengelo (parkeerterrein ROC van twente)