Tentoonstelling ‘Binnenstedelijk bouwen’ in de bibliotheek Enschede, t/m vrijdag te bezoeken (a.s. vrijdag is Michiel de Wit vanaf 14.30 u. aanwezig).
Binnenstedelijk bouwen in Enschede is een belangrijk thema in de stedelijke ontwikkeling van de stad. De wijk Roombeek is wel het bekendste voorbeeld van binnenstedelijke herontwikkeling en heeft als aanjager gewerkt voor de daarop volgende opgaven zoals de Boddenkamp,’t Jannink en recentelijk ’t Zeggelt.
Architectuurbureau project.DWG heeft meerdere bijzondere projecten gerealiseerd in deze meer complexere binnenstedelijke bouwopgaven. Juist deze complexiteit daagt uit om unieke en op maat gemaakte leefruimtes, voor verschillende doelgroepen, te creëren.
Aan de hand van enkele uitgesproken projecten worden belangrijke thema’s als ruimtelijke werking, aandacht voor privacy en binnentredend daglicht toegelicht.
Afgelopen zaterdag werd de expositie ‘Zo als de Stad’ van Urbanist en Kunstenaar Jacopo Grilli in kunstruimte Concordia te Enschede geopend.
Deze bijzondere expositie is t/m 28 oktober te bezichtigen. Jacopo zal tijdens de finissage op 28-10 vanaf 15.00 uur aanwezig zijn. Een dag eerder is hij één van de zes sprekers die deelnemen aan de ’turboproat’ (korte lezingen middels ‘pecha kucha’ formaat) in het Vestzak theater aan de Walstraat 35 te Enschede.
Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij het Twente Circulair Festival#5. Op zaterdag 08 oktober wordt de expositie ‘Beeld van een Rivier’ van Ingenieur en Kunstenaar Wout Zweers door burgemeester Roelof Bleker in de bibliotheek Enschede geopend.
Om een landschap te leren kennen moet je er doorheen reizen. Ons landschap wordt al eeuwen bepaald door ons energiegebruik. Hoe kunnen we duurzame energiesystemen inpassen in het Hollandse landschap? Hoe is verantwoorde landbouw, stedenbouw en infrastructuur mogelijk? We worden gedwongen om duurzamer met ons voedsel, kleding, materialen en natuur om te gaan. Maar ook het landschap van meningen en media verdeeld ons. Dat is het veranderende landschap waarin we ons bewegen.
Enkele jaren geleden hebben wij deze tijdloos ogende woning aan de westkant van Enschede mogen realiseren. Juist hierdoor schikt deze woning zich goed in zijn grillige groene omgeving. Als referentie hebben wij destijds museum insel hombroich (https://www.inselhombroich.de/en) aangedragen. Dit museum bestaat uit sculpturale, monumentaal ogende, gebouwen die zijn opgenomen in een grillig landschap. Achter zijn tijdloze verschijning verschuilen zich uitgekiende, en ruimtelijke split-level plattegronden.
Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij de activiteiten door Twente Circulair georganiseerd. Komende zaterdag is er een excursie naar ‘Bio Energiepark Saerbeck (du) . OPGAVE EXCURSIE
Programma zaterdag 6 november
10.00 Expositie EnergieCultuur_EnergieKultur voor vertrek te bezichtigen bij ‘t Robson
10.45 vertrek vanaf ’t Robson, Stichting Vierkwart, Blekerstraat 165, Enschede
12.15 Gelegenheid voor consumpties in het restaurant van het bio-energiepark
13.00 Rondleiding tot 15.00 uur met gids, Nederlands gesproken.
15.15 Terug naar Enschede
16.30 Aankomst bij ’t Robson, gelegenheid voor een drankje.
Kosten Deelname aan de excursie is gratis. Consumpties en een (eventuele) lunch in het energiepark zijn voor eigen rekening.
Aanmelden Opgeven voor de excursie kan bij Marcel Bok (programmacoördinator bij de Bibliotheek Enschede) via m.bok@bibliotheekenschede.nl
Over : Klimakommune Saerbeck Het bio-energiepark (BEP) ziet zichzelf als een competentiecentrum voor hernieuwbare energie en de energietransitie. Daarom produceert de BEP niet alleen elektriciteit, maar doet ze ook onderzoek en verzorgt educatie. De hele gemeenschap is betrokken bij de Klimakommune, dat gaat verder dan het bio-energiepark: alle huishoudens zijn geënquêteerd, met scholen wordt samengewerkt met als doel dat alle burgers daadwerkelijk deel uitmaken van de klimaatgemeente: bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen en het werken aan gezamenlijke energiebesparingen en oplossingen voor burgers, scholen, kerk en (sport-)verenigingen. Dit bio-energiepark is in 2011 ontstaan, toen het voormalig minutiedepot van 90 hectare werd omgebouwd. Inmiddels is het park voorzien van zeven windturbines, drie biomassacentrales en vind je overal windmolens en zonnecollectoren.
Alweer 8 jaar geleden … een bijzonder moment ! Het PET paviljoen, informerend over duurzaamheid en afvalstromen werd geopend. Uiteindelijk heeft het paviljoen op deze locatie zijn boodschap uitgedragen. [momenteel krijgt het paviljoen zijn derde leven]