Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo
Project.DWG - Monumentaal wonen in HengeloProject.DWG - Monumentaal wonen in Hengelo

MONUMENTAAL WONEN IN HENGELO


De Raad van Arbeid is de parel van de na-oorlogse wederopbouw in Hengelo en is daarmee een uitgesproken gemeentelijk monument gelegen aan de oostkant van het centrum. Met de transformatie van de voormalige Raad van Arbeid als kantoor naar een woongebouw is geprobeerd zo respectvol mogelijk om te gaan met de architectuur en de context die deze architectuur tot haar recht doet komen. Drieëndertig ruime entresol studio’s van verschillende grootte maken statige appartementen die door majestueuze ramen van 3 meter hoog uitkijken op een romantisch park aan de achterzijde en zicht op de stad aan de voorzijde. De voorwaarden en het advies vanuit de gemeente en monumentencommissie meegegeven voor deze transformatie zijn verwerkt tot een prachtig ontwerp dat het voormalig kantoorgebouw als woongebouw weer nieuw leven in blaast.
Door een slimme ingreep aan de achterzijde is het voor onze opdrachtgever mogelijk geworden nog zeven short-stay appartementen in het souterrain te realiseren die in het gevelbeeld het gebouw op een sokkel zetten en daarmee versterken.

Verwacht wordt dat de bouw start in het voorjaar van 2017

WALVIS

Het gebouw is in het verleden behoorlijk afgetrapt. De centrale hal is in hoofdvorm nog aanwezig. De originele balustrade is eveneens nog aanwezig, echter is de monumentale trap in het verleden verwijderd en het hekwerk afgetimmerd met plaatmateriaal. Tussen de betonnen liggers is een verlaagd plafond aangebracht en de vloer is niet meer origineel, waar aan de voorzijde kantoorunits aan de binnenzijde zijn gebouwd.
De centrale hal is typerend voor het ontwerp en zal daarom in ere worden hersteld en versterkt met een nader te bepalen kunst (licht)object dat het gebouw naar het straatbeeld onder de aandacht gaat brengen. In de maquette is gekozen voor een grote walvishaai: symbool voor de zeldzame reus die de voormalige Raad van Arbeid is. In Hengelo zijn vele plekken waar kunst de ruimte maakt, kenmerkt en daarmee onderdeel van het collectief geheugen maakt, zoals bijvoorbeeld de muurschildering van El Frente aan de Deldenerstraat.

GESCHIEDENIS

(bron: www.monumenten-hengelo.nl) Het kantoor Raad van arbeid (nr.59) met dienstwoning (nr 57) is gereed gekomen in 1951, naar ontwerp van architectenbureau J.B. Koning en M.H. Wevers, uitgevoerd door aannemers Fa. Gebr. Kreyenveld te Hengelo.
Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen over twee bouwlagen, onder een plat dak. Het gebouw bestaat uit twee hoofdvolumes, die met elkaar verbonden zijn door een transparant tussenlid aan de voorzijde. De hoofdvolumes zijn opgetrokken in baksteen op een plint van brokken Gildehauser zandsteen en symmetrisch ingedeeld met rechthoekige vensters met betonnen omlijsting. Hierin zijn aluminium kozijnen aangebracht. De hoofdvolumes hebben een plat dak met betonnen dakgoot. Op de hoek zijn grote betonnen ballen bevestigd. Het tussenlid is iets lager dan de hoofdvolumes. Op de dakrand is een ijzeren hekwerk geplaatst. De voorgevel bevat een glazen voorpui, die verdeeld is in 5 traveeën. In de tweede travee van links bevindt zich de hoofdentree, onder een betonnen luifel. De hoofdingang is toegankelijk via een drietal gemetselde treden en een bordes. De begane grond is niet in glas uitgevoerd, maar in travertijn gevelelementen met kleine vierkante kozijnen met betonnen omlijsting. Het travee rechts naast de hoofdingang is later gewijzigd. De zij en achtergevel van het pand zijn symmetrisch ingedeeld met een rechthoekige vensters met betonnen omlijsting.
Op het terrein is een fietsenstalling geplaatst, opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, over een bouwlaag onder een lessenaars dak. Recentelijk is hier de stookruimte bij onder gebouwd.

PROJECT.RVA


Omschrijving:
Projectteam:Michiel de Wit, Martijn Giebels, Caspar Keuchenius, Nick Albers
Fotografie:project.DWG
Media:

GERELATEERD