SOCIAAL HERBESTEMMEN


Voor ‘de Oberon’, een voormalige vrouwenarbeidschool in Deventer, heeft het bureau een structuurvisie neergelegd die inzet op een sociale verankering in de context. Het kolossale object van maar liefst 4500 m2 stond ooit midden in de weilanden buiten Deventer. Niet lang daarna werd in een veel kleinere schaal, een wijk om de school aangelegd. Deze omliggende bebouwing dateert uit de jaren ‘30-’35, bestaande uit geschakelde eengezinswoningen in uniforme stijlen kenmerkend voor die tijd. Vandaag de dag is dit schaalverschil nog steeds aanwezig, waardoor gekozen is om de gronden om het gebouw op verschillende manieren aan de wijk te verbinden. Zo wordt het parkeerterrein aan de voorzijde een openbaar park –het Oberon park-, het plein aan de zuidkant een semi-openbare gemeenschapstuin –de Papentuin– en het plein aan de noordzijde een parkeerbos achter een groene muur –Het Blikpark–, zodat het parkeren zoveel mogelijk buiten beeld blijft. Hierbij verwijzen de namen naar de omliggende straat en het gebruik.

img_8223b
Foto Caption test

62 WOONEENHEDEN
De nieuwe structuur, groot en deels ge-ent op de bestaande structuur maakt het mogelijk 62 ruime wooneenheden (studios) te realiseren variërend van 53 m2 (34 m2 + 19 m2 entresol) tot 100 m2 (66 m2 + 34 m2 entresol). De doelgroep is een dynamische mix een of tweepersoonshuishoudens in de leeftijd variërend van ongeveer 20 tot 55 te realiseren, waarbij de studios sociale huurwoningen zijn die onder de grens van de huurtoeslag blijven. De woonwensen van voorgestelde doelgroepen hebben grotendeels een overlap en zullen voor een gezonde mix zorgen die het mogelijk maakt dat het pand als gemeenschap een brug naar de buurt kan slaan en visa versa. (in tegenstelling met een pand vol studenten VS de gezinswoningen aan de Papenblik eromheen als geen constructieve combinatie)

RUIMTELIJK WONEN IN DE OBERON
De Oberon leent zich uitermate voor het maken van ruime entresols. Hierdoor neemt niet alleen het woonoppervlak toe, maar ontstaat een ruimtelijke beleving die de studio’s dynamischer in het gebruik maken en het woongenot doen toenemen. Op de bovenste verdieping bevinden zich appartementen met waanzinnige solarium dakramen. Onderzocht moet worden of het mogelijk is om meer van deze ramen in de bovenste verdieping te krijgen. De Oberon telt een veelvoud aan bijzondere ruimten en zeker de zolders zijn esthetisch te noemen door de bijzonder spanten en hoogte. Een absolute plus bij het ontwikkelen van de unieke en eigenzinnige appartementen.

balk_constructie

HISTORIE
(fragment uit De Stentor) Het schoolgebouw dateert uit 1925 en bood onderdak aan de Vrouwenarbeidsschool. Die bestond in Deventer al vanaf 1905 en was toen in Nederland de eerste in haar soort. Ze was een tegenhanger van de bekende Ambachtsschool voor jongens. Meisjes uit arbeidersgezinnen werden opgeleid tot dienster of naaister omdat enkele welgestelde dames vonden dat het niveau van de huishoudhulpen danig achteruit ging.

In de oorlog deed de kelder dienst als luchtbeschermingspost. In 1941 werd het een Duitse veldpost en ook diende de school als noodhospitaal. In 1950 veranderde de Vrouwenarbeidsschool in Nijverheidsschool voor Meisjes en later kwamen het lager en middelbaar huishoud- en nijverheidsonderwijs (lhno en mhno. Deze werden in 1983 ontkoppeld. De eerste werd onderdeel van de Van Marle Scholengemeenschap. Het mhno ging zelfstandig verder en veranderde in 1984 in mdgo: middelbaar dienstverlenings- en gezondheidszorg onderwijs.

Het mdgo begon onder de naam De Oberon: O(verijssels) Ber(oeps) ON(derwijs). Het ging daarbij om behoorlijk experimenteel lesgeven. In 1987 fuseerde De Oberon (openbaar) met het katholieke mdgo Sint Bernardus. Daarna ging het snel. In 1990 fuseerde al het middelbare beroepsonderwijs in Deventer en Zutphen tot OverGelder College. In 1996 kwam ook de volwasseneducatie erbij en in 1999 volgde een totale fusie met Apeldoorn. Sindsdien is er het regionaal opleidingencentrum ROC Aventus. Dat zit in Deventer, Apeldoorn en Zutphen.

Vanaf 1984 bleef het monumentale gebouw De Oberon heten. De Diepenveenseweg 136 kreeg de bestemming onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Het gebouw is tot 2010 in gebruik gebleven.

Plattegrond OBR

PROJECT.OBR


Info:Structuurontwerp, visie voormalige ‘Oberon’, Diepenveenseweg te Deventer
Media:

GERELATEERD