balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-1balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-1
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-4balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-4
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-5balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-5
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-6balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-6
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-7balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-7
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-8balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-8
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-9balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-9
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-10balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-10
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-12balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-12
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-13balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-13
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-14balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-14
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-15balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-15
balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-16balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-15

Kantoorinterieur in het Balengebouw


Van het Brouwhuis naar het Balengebouw

Het huidige kantoorinterieur van Moneybird in het Brouwhuis project.MOB (ook ontworpen door project.DWG) is een bijzondere ruimte waar subtiele interieurelementen een verfijnde toevoeging zijn aan een brute betonconstructie van het voormalige brouwhuis op de creatieve campus. Het bedrijf groeit momenteel en ziet de mogelijke verhuizing naar het Balengebouw als uitgesproken kans om de opgedane ervaring in hun huidige werkomgeving en de daarmee ontstane werkcultuur naar een volgend niveau te tillen. Nu het eerder tot museum getransformeerde Balengebouw in Enschede niet meer als zodanig zal dienen heeft Moneybird ons gevraagd een studie te doen om van de bijzondere museale ruimte op de 3e verdieping een kantoorruimte te maken.

balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-3
Het Balengebouw ligt aan het centrale kruispunt van Roombeek met bushalten en parkeerplekken recht voor de deur. Het centraal station van Enschede ligt op loopafstand (12 minuten / 1 km).

Interieurontwerp voor een getransformeerd Balengebouw

De derde verdieping met toren heeft veel potentie om de groei van Moneybird te kunnen accomoderen, maar de ruimte heeft ook zo z’n uitdagingen om akoestiek maar als voorbeeld te noemen. In samenwerking met Rem Koolhaas heeft SeARCH architecten het (katoen-) balengebouw van de Bamshoeve uit 1907 getransformeerd naar het Cremer museum. Omdat de verdiepingshoogte 2,20 m was in het gebouw, is besloten de begane grond te verdiepen, zodat er een museumwaardige hoogte van 4 meter ontstond. De tweede verdieping is in tweeën ‘gezaagd’ om een een tussenverdieping te creëren voor het cafe met een overstek als terras en de 3e verdieping is met 2 meter opgehoogd met aan bijna alle kanten een fantastisch uitzicht over Enschede.

balengebouw-moneybird-kantoor-interieur-2
De ruimte heeft bijzondere ronde betonnen gewelven, waar balen werden opgeslagen.

De structuur van deze verdieping met haar dubbele rij kolommen maakt dat wat oudere grote bureaus (~ 80 x180cm) niet de capaciteit maken die de opdrachtgever voor ogen had. Kleinere bureaus conform de arbo, maken dat die capaciteit wel gehaald kan worden ondersteunt door een verscheidenheid aan overlegplekken die graderen van formeel tot informeel. In het schetsontwerp zie je tussen de bureaus een thematische materialisering in de afscheiding die een combinatie maken tussen het in een open ruimte werken en de klassieke cubicle. Meer dan de helft van het programma bestaat uit andere typen werkplekken waar men vrij is de gehele dag te werken.

Midden op de derde verdieping is een ruimtelijke schets gemaakt voor een multifunctioneel object overwoekerd door planten (the bird nest) dat zowel een verscheidenheid aan overleg/ lunch plekken biedt als wel de verdieping ruimtelijk opdeelt. Een kopse lange opgetilde wand zou mogelijk volledig met rendiermos bekleed kunnen worden om zo de ruimte van een 40 m2 akoestisch paneel te voorzien. Naast ruime bel/overlegcellen en drie grote vergaderruimten is de toren een autonoom concept dat meerdere functies zou kunnen accomoderen. Op de plattegrond hebben we een workshop- of grote projectgroepruimte getekend en in de maquette een soort eventspace, met bar, lounge en waanzinnig dakterras. In beide gevallen zou de toren apart te verhuren zijn.

Helaas is het project bij een studie gebleven. De laatste stand is dat het Dagblad Tubantia haar redactie op 1 of meerdere verdiepingen gaat huisvesten.

PROJECT.MB2


Info:Team :
Fotografie:
Media:

GERELATEERD