Architectuurbureau project.DWG Enschede Michiel de Wit Navigatie button links Navigatie button rechts

HERBESTEMMEN


– Leegstand is weerstand
– Een veranderende wereld vraagt om nieuwe oplossingen

Hoe wij allen wonen, werken en recreëren is sterk onderhevig aan verandering, ook al merken we dat niet altijd in het moment. Alleen al in Nederland is er in de afgelopen eeuw bijna een half miljoen hectare aan bebouwd oppervlak bijgekomen. De maatschappij, ontwikkeling van de bouwtechniek en vooral onze veranderende eisen en wensen maken dat een groot deel van de gebouwde voorraad niet meer voldoet of niet meer in stand te houden is in de originele staat. Het is aan architecten, opdrachtgevers en overheden om de waarde van bijvoorbeeld gemeentelijke of rijksmonumenten te behouden of versterken. Ook de aftandse gebouwen die vaak een doorn in het oog zijn van de gemeente of haar bewoners, zijn kansen die gewoon opgepakt en aangepakt moeten worden.

Leegstand is weerstand. Vooral de directe leefomgeving is gebaat bij diversiteit en een sluitend programma. Het tijdelijk herbestemmen met pauzelandschappen is daar overigens ook een antwoord op. Project.DWG ziet herbestemming als cruciale tool voor het (door-)ontwikkelen van de stad en maatschappij. Die maatschappij is en blijft dynamisch. Het gebruik van een gebouw en de context waar het in staat is onderhevig aan continue verandering. Positief of negatief, door verandering ontstaan altijd kansen. Het bureau, met haar netwerk, pakt deze kansen met twee handen aan.

Monument of geen monument, de afgelopen jaren heeft project.DWG zich kunnen specialiseren in het ontwikkelen van ruimtelijke kansen, getuige een recent voorbeeld: de herbestemming van de voormalige Raad van Arbeid te Hengelo. Dit prachtige wederopbouw pand leent zich niet meer voor haar oorspronkelijke kantoorfunctie en wordt binnenkort deftig gerenoveerd tot woongebouw met ruime entresol studio’s. Nu nog leegstaand en verborgen aan de rand van het centrum – straks terug op de kaart als icoon van de Hengelose wederopbouwarchitectuur.

– De Raad van Arbeid, Een voormalig kantoorpand uit de wederopbouw herontwikkeld tot 36 studio’s

p1030798overzicht_voorgevel_herenhuis_-_enschede_-_20351263_-_rce2


GERELATEERD