Categorie: Kunst boven het maaiveld

project.TWC
Fraaie openening ‘Twente Circulair Festival’

Afgelopen zaterdag werd de expositie ‘Zo als de Stad’ van Urbanist en Kunstenaar Jacopo Grilli in kunstruimte Concordia te Enschede geopend.

Deze bijzondere expositie is t/m 28 oktober te bezichtigen. Jacopo zal tijdens de finissage op 28-10 vanaf 15.00 uur aanwezig zijn. Een dag eerder is hij één van de zes sprekers die deelnemen aan de ’turboproat’ (korte lezingen middels ‘pecha kucha’ formaat) in het Vestzak theater aan de Walstraat 35 te Enschede.

afb.: architect Harry Abels opende de tentoonstelling ‘Zo als de Stad’ van Jacopo Grilli (it)

project.TWC
Geslaagde opening Twente Circulair Festival#4

Afgelopen zaterdag werd de expositie ‘Beeld van een Rivier’ van Ingenieur en Kunstenaar Wout Zweers in bibliotheek geopend.

afb.: impressie van de opening ‘beeld van een rivier’ door burgemeester Roelof Bleker.

project.TWC
Opening Twente Circulair Festival #4.

Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij het Twente Circulair Festival#5. Op zaterdag 08 oktober wordt de expositie ‘Beeld van een Rivier’ van Ingenieur en Kunstenaar Wout Zweers door burgemeester Roelof Bleker in de bibliotheek Enschede geopend.

Twente Circulair 2022 : ‘Het veranderend landschap’

Om een landschap te leren kennen moet je er doorheen reizen.
Ons landschap wordt al eeuwen bepaald door ons energiegebruik. Hoe kunnen we duurzame energiesystemen inpassen in het Hollandse landschap? Hoe is verantwoorde landbouw, stedenbouw en infrastructuur mogelijk?
We worden gedwongen om duurzamer met ons voedsel, kleding, materialen en natuur om te gaan. Maar ook het landschap van meningen en media verdeeld ons.
Dat is het veranderende landschap waarin we ons bewegen.


project.TWC
Twente Circulair : excursie Saerbeck.

Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij de activiteiten door Twente Circulair georganiseerd. Komende zaterdag is er een excursie naar ‘Bio Energiepark Saerbeck (du) .
OPGAVE EXCURSIE 


Programma zaterdag 6 november

  • 10.00 Expositie EnergieCultuur_EnergieKultur voor vertrek te bezichtigen bij ‘t Robson
  • 10.45 vertrek vanaf ’t Robson, Stichting Vierkwart, Blekerstraat 165, Enschede
  • 12.15 Gelegenheid voor consumpties in het restaurant van het bio-energiepark
  • 13.00 Rondleiding tot 15.00 uur met gids, Nederlands gesproken.
  • 15.15 Terug naar Enschede
  • 16.30 Aankomst bij ’t Robson, gelegenheid voor een drankje.

Kosten
Deelname aan de excursie is gratis. Consumpties en een (eventuele) lunch in het energiepark zijn voor eigen rekening.

Aanmelden
Opgeven voor de excursie kan bij Marcel Bok (programmacoördinator bij de Bibliotheek Enschede) via m.bok@bibliotheekenschede.nl


Over : Klimakommune Saerbeck
Het bio-energiepark (BEP) ziet zichzelf als een competentiecentrum voor hernieuwbare energie en de energietransitie. Daarom produceert de BEP niet alleen elektriciteit, maar doet ze ook onderzoek en verzorgt educatie. De hele gemeenschap is betrokken bij de Klimakommune, dat gaat verder dan het bio-energiepark: alle huishoudens zijn geënquêteerd, met scholen wordt samengewerkt met als doel dat alle burgers daadwerkelijk deel uitmaken van de klimaatgemeente: bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen en het werken aan gezamenlijke energiebesparingen en oplossingen voor burgers, scholen, kerk en (sport-)verenigingen. Dit bio-energiepark is in 2011 ontstaan, toen het voormalig minutiedepot van 90 hectare werd omgebouwd. Inmiddels is het park voorzien van zeven windturbines, drie biomassacentrales en vind je overal windmolens en zonnecollectoren.

De excursie is onderdeel van de tentoonstelling EnergieCultuur – EnergieKultur
Deze tentoonstelling werd door Anneke Coops, landschapsarchitect bij ‘Het Oversticht’ op 23 oktober geopend en is nog te bezichtigen t/m 21 november.
EnergieCultuur – EnergieKultur is een onderzoek naar energielandschappen door Eva Meijer (beeldend kunstenaar uit Enschede) en Alexandra Bloch Pfister (historica uit Münster)

LOCATIE
Robson Vierkwart
blekerstraat 165
7513 dt enschede

project.PET
8 jaar geleden …

Alweer 8 jaar geleden … een bijzonder moment ! Het PET paviljoen, informerend over duurzaamheid en afvalstromen werd geopend. Uiteindelijk heeft het paviljoen op deze locatie zijn boodschap uitgedragen. [momenteel krijgt het paviljoen zijn derde leven]

 


project.TWC
opening ‘Mar Sin Plastico’ op de ‘World Clean up Day”

Architect Michiel de Wit is actief betrokken bij het Twente Circulair Festival#2.

Tijdens de World Cleanup Day, komende zaterdag 19 september wordt de expositie ‘Mar sin plastico’ geopend door trashpacker Tijmen Sissing* .
Heb jij je weleens afgevraagd wat de relatie is tussen de groenten op je bord, en het probleem van de plastic soup? Dit zou nog wel eens meer met elkaar te maken kunnen hebben dan je denkt…
De kassen in Zuid-Spanje, waar de meeste groenten voor de export zijn (ook biologisch), zijn verantwoordelijk voor 7% van de microplastics in alle wereldzeeën. (bron: BBC)

Karin Hoogesteger, kunstenares en initiator reisde in de zomer 2019 voor het project ‘Mar Sin Plástico’ af naar Zuid Spanje om afvalplastic te verzamelen uit de natuur, allemaal afkomstig van deze groentekassen: gedumpt door boeren.
Kunstenaars in Spanje en Nederland gingen met het materiaal aan de slag. Tijdens het Circulair Festival exposeren 5 van de kunstenaars het werk wat met het afvalmateriaal tot stand kwam. Deelnemende kunstenaars namens ‘Mar sin plastico’  zijn : Robert Roelink – Heidi Kamps – Hellen Abma – Nanon Morsink & Karin Hoogesteger
Namens de organisatie van het  ‘Twente Circulair Festival#2’ heten wij u van harte welkom.

AANVULLEND PROGRAMMA  – WORLD CLEANUP DAY :

Trashpacker Tijmen Sissing trapt lokale schoonmaakactie af.
Tijdens World Clean-up Day zaterdag 19 september om 13.30 uur geeft Trashpacker Tijmen Sissing van stichting Trashpackers samen met de Stichting Groener Hengelo het startschot voor de opruimactie in Hengelo. Na het inspirerende verhaal van Tijmen worden om 14.15 de zakken, grijpers en hesjes erbij gepakt waarmee deelnemers uiteen gaan naar de verschillende wijken in Hengelo om een uur later weer terug te keren met hun ‘oogst’.

Met zijn schoonmaakacties tijdens zijn reizen in Azië verwierf Tijmen Sissing zijn inmiddels wereldwijd bekende titel ‘Trashpacker’. Inmiddels hebben zo’n 11.000 trashpackers in 50 landen zich bij de actie aangesloten om zwerfafval te verzamelen. Tijmen wil nu dichter bij huis een beweging in gang zetten met als doel om Twente de schoonste regio van Nederland te maken. En waar kan deze actie beter starten dan in Hengelo, Tijmens geboorteplaats.
De opruimactie start  om 14.15 op het plein voor Oyfo, Industriestraat 9 en maakt onderdeel uit van het Twente Circulair Festival waar naast allerlei activiteiten een kunsttentoonstelling Mar Sin Plastico/Zee Zonder Plastic te zien is.  Zin om aan te sluiten en een zak te vullen? Deelname is gratis. Meer info: trashpackers.org en groenerhengelo.nl

 


project.TWC
Het paviljoen, informerend over circulariteit, houdt op te bestaan !

Ondanks het feit dat het paviljoen er niet meer is, wordt het gedachtegoed voortgezet onder ‘Twente Circulair’ !! [binnenkort meer hierover]